Home » Blog : Boos!

Blog : Boos!

Gepubliceerd op 24 januari 2022 om 09:02

Nou… sinds een week misschien al wel HET woord van 2022 :  Boos. Boos op de wereld. Boos op de situatie. Boos op de dingen die er gebeuren. Boos op alles.

Ken je dat? Dat je je echt tot in elke cel boos kan voelen. Dat het ook echt even niet langer gaat en dat je even moet ontploffen? Nou, ik wel. Ik kan heel goed ontploffen. Niet dat ik de hele dag boos loop rond te stampen hier in huis maar ik weet wel wat mijn trigger is en wanneer ik even rustiger aan moet doet. 

Na een kort nachtje bijvoorbeeld, waar mensen op straat je wakker hebben gehouden, een dag met niet zoveel leuke dingen, de eerste minuten dat je je ogen open doet je al een flinke discussie hebt met je puber zoon,  de mascara op is, de boterham met pindakaas net verkeerd op de grond valt en het dan nog maar 7.30 is en je eigenlijk wel weer verlangd om je om te draaien en rollend terug je bed in te kruipen met een lading dekens over je heen, heel ver weg te zijn. En dan zijn dit natuurlijk nog maar hele kleine dingetjes en zijn vaak zo over. Weinig ontploffingsgevaar. 

Maar bij grote dingen, bij verdriet, frustraties, onrecht ja dan komen er die bubbeltjes vanuit mijn onderbuik trillend door mijn hele lichaam heen stromen. Je voelt, nu moet echt even niemand iets doen. Anders ontpoppen die bubbeltjes zich tot stoom en komt het er als een vloeiende lavagolf opeens uit. Want niet goed of te weinig geslapen is bij mij zo een trigger. En ja, voor mij is dan de oplossing om even in mijn eigen bubbel te gaan zitten en te gaan tekenen. Zo krijg ik weer inzichten, zakt de lavastroom, verdwijnt de stoom uit mijn hoofd zodat de hersenen weer lucht krijgen en enigszins weer redelijk kunnen nadenken. 

Tekenen geeft mij inzichten:  waarom reageer ik zo?, wat is mijn trigger?, wat kan ik anders doen? Omdat je bij tekenen gewoonweg niet alles op het papier kan zetten, dwingt het mij tot de hoofdzaak: Waarom schoot die lavastroom nu toch door mijn hele lijf?

En jij? Kan jij boos zijn of nog belangrijker mag jij boos zijn van jezelf? Boos, een van de normaalste reacties die ons lichaam ons geeft maar zie jij dat ook zo? En als je boos bent hoe wordt je dan boos? En mocht je kinderen hebben of werken met kinderen hoe reageer jij dan als zij boos zijn? Mogen kinderen boos zijn?

Samen met Jette van de-buutplek.nl heb ik een heel mooi werkboek gemaakt: over boos zijn ( binnenkort te bestellen! ). Een werkboek om samen met jouw kind in te werken. Er staat genoeg informatie in voor jou als pedagogisch coach of gewoon als ouder.  Samen aan de slag om inzichten te krijgen over boos zijn. Want….boos zijn mag. Het hoort erbij.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.